Zupa Rycerska

Zupa Rycerska

Zupa Rycerska

Bardzo lubię robić takie zupy, bo mam danie jednogarnkowe, bez potrzeby robienia drugiego dania. Mięso kurczaka z warzywami w sosie z dodatkiem kurkumy, która ze względu na właściwości nadaje potrawą barwę żółtą oraz intensywny smak.

Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• ½ fileta z kurczaka
• ½ kg pieczarek
• Papryka czerwona
• 200 ml przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• ½ szklanki śmietany 18 %
• Wywar rosołowy lub kostka rosołowa
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę, zalewamy wodą, solimy i gotujemy
2. Mięso kroimy w kostkę, solimy i prużymy na rozgrzanym oleju
3. Na drugiej patelni prużymy na rozgrzanym oleju pokrojone pieczarki oraz pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem
4. Gdy ziemniaki są już prawie dobre wlewamy wywar, dodajemy mięso oraz pieczarki z papryka
5. Wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy kurkumę
6. Na koniec zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w nie wielkiej ilości wody, chwilkę gotujemy
7. Smacznego

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.