Udka Bumerang
Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad.
Składniki:
• 5 udek z kurczaka
• 10 plastrów boczku parzonego
• Przyprawa do kurczaka staropolska
• Sól
• pieprz
• 1 kg pieczarek
• Sos w paczce pieczarkowy
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka
2. Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
3. Pieczemy 35 minut w 180°C
4. W tym czasie, co mięso nam się piecze, prużymy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą
5. Sos pieczarkowy rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i wlewamy pod koniec prużenia grzybów, chwilę gotujemy
6. Udka po upieczeniu układamy w naczyniu i polewamy sosem pieczarkowym
7. Smacznego