BEZGLUTENOWE CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI
Pyszne – wilgotne i aromatyczne ciasto z wiórków kokosowych i mąki kokosowej. Proste, jak mufinki – w jednej misce suche, w drugiej mokre, wszystko wymieszać, wlać do formy, wstawić do piekarnika, po godzinie wyjąć pachnące ciasto.
Składniki:
6 jajek
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki mleka ryżowego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 jabłka
skórka starta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
½ szklanki mąki kokosowej
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika – sprawdzić, czy nie ma mąki w składzie !!!
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Podłużną większą formę (taką do pasztetu) wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko (nie obrane) i ponownie całość wymieszać
3. W drugiej misce wymieszać pozostałe, suche składniki.
4. Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
5. Ciasto piec 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.