BEZGLUTENOWE CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI

BEZGLUTENOWE CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI

BEZGLUTENOWE CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI

Pyszne – wilgotne i aromatyczne ciasto z wiórków kokosowych i mąki kokosowej. Proste, jak mufinki – w jednej misce suche, w drugiej mokre, wszystko wymieszać, wlać do formy, wstawić do piekarnika, po godzinie wyjąć pachnące ciasto.

Składniki:
6 jajek
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki mleka ryżowego
½ szklanki cukru trzcinowego
2 jabłka
skórka starta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny
½ szklanki mąki kokosowej
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika – sprawdzić, czy nie ma mąki w składzie !!!
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli morskiej

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C. Podłużną większą formę (taką do pasztetu) wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko (nie obrane) i ponownie całość wymieszać

3. W drugiej misce wymieszać pozostałe, suche składniki.

4. Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5. Ciasto piec 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.