Szaszłyki Zadziorny Zenek
Takie szaszłyki możemy przygotować na Grilla lub upiec w piekarniku
10 porcji
40 minut przygotowanie
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• Jajko
• Sól
• 1 łyżka przyprawy do grosa
• 3 łyżki bułki tartej
• Papryka czerwona
• 4 ogórki konserwowe
• 4 cebule
• Wykałaczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą do grosa. Następnie dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki.
2. Warzywa kroimy, ogórki oraz cebulę w plasterki a paprykę w w 2 cm paski.
3. Nadziewamy na wykałaczkę na przemian, najpierw mięsną kuleczkę, następnie cebulę, paprykę oraz ogórka i ponownie powtarzamy.
4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 30 minut w 180°C
5. Danie gotowe, można podać z sosem dowolnym
6. Smacznego