Wątróbka drobiowa z suszonymi figami

Wątróbka drobiowa z suszonymi figami

Wątróbka drobiowa z suszonymi figami

U mnie sporadycznie pojawia się, w różnych kombinacjach. Ostatnio przyrządzam ją na słodko. I dlatego teraz również przygotowałam ją z suszonymi figami. Jak napisała w swojej książce “Mała paryska kuchnia” Rachel Khoo – wątróbka we Francji stanowi fast – food à la française. Nic dziwnego, ponieważ robi się ją szybko. I jeśli odpowiednio się ją połączy z innymi składnikami, smakuje naprawdę dobrze.

Składniki:
[na 4 os.]
pół kg wątróbki drobiowej
op. suszonych fig
1 czerwona cebula
2 łyżki czerwonego octu winnego
suszony tymianek
sól i pieprz
liście sałaty lodowej
2 łyżki masła

Przygotowanie:
Wątróbkę umyć i oczyścić. Osuszyć. Cebulę pokroić w paski i przesmażyć z tymiankiem na maśle do miękkości. Solą i pieprzem oprószyć wątróbkę i włożyć na patelnię z cebulą i tymiankiem. Smażyć na dość wysokim ogniu, ale tak by nie przypaliła – ok. 1 min. Następnie zmniejszyć ogień i wlać ocet winny i smażyć wątróbkę dodając dwie figi. W tym czasie ułożyć na talerzu liście sałaty i figi pocięte w paski. Usmażoną wątróbkę wyłożyć na sałatę i figi.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.