Ciasto truskawkowe Wibracje
Puszyste ciasto z masą truskawkową na bazie jogurtów i z masą śmietanową, przekładane truskawkami oraz delikatnym ciastem
Składniki na ciasto:
• 20 dag margaryny
• 1 szk. cukru pudru
• 8 żółtek
• 1 ½ szk. mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkową:
• 2 jogurty 380 ml truskawkowe
• 2 galaretki truskawkowe
Składniki na masę śmietanową
• 1 śmietana 330 ml 30%
• 1 śnieżka na mleko
• 1 galaretka przezroczysta
Dodatkowo:
• ½ kg truskawek
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę 24 cm x 24 cm i pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 35 min.
2. Po upieczeniu studzimy ciasto studzimy i dzielimy na dwie podłużne połowy, jedną część ciasta układamy na dno blaszki
3. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy
4. Śmietanę obijamy mikserem, dodajemy śnieżkę i wlewamy stopniowo galaretkę
5. Masę wykładamy na ciasto i układamy pokrojone lub całe truskawki i przykrywamy drugą połową ciasta
6. Galaretki czerwone również rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy
7. Jogurty truskawkowe miksujemy z galaretkami czerwonymi
8. Masę truskawkową wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy truskawkami
9. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy 2 godziny
10. Ciasto gotowe
11. Smacznego