Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą , jabłkami i żurawiną to pyszna potrawa.
…… na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz miękka i soczysta ……taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę, że bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej , po prosu ją upiekłam /.

Składniki:
4-6 kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia
2 duże cebule /czerwone/
2 jabłka
¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki konfitury z żurawiny
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz /do smaku

Wykonanie:
-Kiełbasę oprószyć papryką, nakłuć w kilku miejscach.
-Cebule obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na oliwie.
-Doprawić solą, pieprzem, majerankiem , dodać liść laurowy, ziele i
zmiażdżony czosnek, przemieszać.
-Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
-Na cebuli ułożyć kiełbasę , wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy.
-Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut.
-Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne i dodać do kiełbasy.
-Piec razem ok.20 minut.
-Cebula powinna być ładnie przyrumieniona, kiełbasa upieczona, jabłka miękkie.
-Upieczoną kiełbasę podawać z pieczywem oraz z ćwikłą, chrzanem, musztardą lub żurawiną.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.