ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIELONĄ WOŁOWINĄ

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIELONĄ WOŁOWINĄ

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIELONĄ WOŁOWINĄ

Zupa meksykańska taco z mieloną wołowiną jest szalenia aromatyczna, gęsta i sycąca. Przygotujecie ją w mniej niż godzinę. Można się nią fantastycznie rozgrzać i niemiłosiernie objeść. Nie zapomnijcie o dodaniu kwaśnej śmietany przy podaniu – doskonale zrównoważy ostrość zupy.

Składniki:
500 gramów mielonej wołowiny
2 średnie cebule
1 papryczka jalapeno – opcjonalnie chilli
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów (jedną zmielić na sos)
1 puszka czerwonej fasoli
1 kolba świeżej kukurydzy – należy odkroić same ziarenka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka prażonych nasion kolendry – rozgniecionych w moździerzu
litr bulionu wołowego – może być z kostki
pół łyżki prażonego kuminu – też należy go rozdrobnić w moździerzu
spora szczypta pieprzu cayenne
2 płaskie łyżki sproszkowanej czerwonej papryki
1 łyżka cukru
2 łyżki sosu Worchestershire
opcjonalnie szczypta suszonej cebuli i czosnku
odrobina sosu piri piri
mieszanka przypraw taco lub tex – mex dla podkręcenia smaku
sól do smaku
odrobina oleju do smażenie mięsa i cebuli

Do przybrania:
chrupki nachos lub taco
żółty ser
kwaśna śmietana
liście kolendry
szczypior
marynowane papryczki jalapeno

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć wołowinę aż zbrązowieje, odlać nadmiar wytopionego tłuszczu, a mięso przełożyć do garnka.

Cebulę podsmażyć na złoty kolor, pod koniec smażenia na patelnię dodać drobno posiekane jalapeno i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przełożyć do garnka z mięsem i zalać około 1 – 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki). Doprowadzić do wrzenia.

Ze świeżej kolby kukurydzy odkroić ziarenka i dodać do zupy. Gotować około 10 minut, dopiero po tym czasie można dodać pomidory.

1 puszkę pomidorów zmielić blenderem i dolać do zupy, drugą puszkę krojonych pomidorów dodać bez mielenia. Następnie dorzucić do garnka puszkę czerwonej fasoli – uprzednio przepłukanej.

Na suchej patelni uprażyć łyżkę nasion kolendry i pół łyżki nasion kuminu – następnie przyprawy należy rozdrobić w moździerzu.

Doprawić zupę przyprawami: tex-mex, kolendrą, kuminem, pieprzem cayenne, cukrem, solą, czerwoną papryką oraz sosem piri piri i Worchestershire. Zupa powinna być pikantna, ale inne smaki też muszą być wyraźnie wyczuwalne. Żeby poczuć jeszcze więcej smaku polecam dodanie małej łyżeczki sproszkowanej cebuli.

Całość, już na talerzu przybrać liśćmi kolendry, nachosami, żółtym serem, marynowanymi papryczkami jalapeno i szczypiorkiem oraz kleksem kwaśnej śmietany, która doskonale zrównoważy pikantność zupy.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.