Ciasto Uśmiech Carycy
Kompozycja różnych smaków. Ciasto na biszkopcie pokryte masą wiśniową i śmietankową.
Forma 24 cm x 24 cm
Składniki na biszkopt:
• 5 jajek
• Niepełna szklanka cukru
• 4 łyżki mąki pszennej
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 180 g biszkoptów okrągłych
• 200 g dżemu z czarnego bzu
Składnik na masę budyniową:
• 2 budynie wiśniowe
• 2 szklanki mleka
• 3 łyżki cukru
• 250 g margaryny
Składnik na masę białą:
• 330 ml śmietany 30 %
• Sok z brzoskwiń
• 2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
• 820 g brzoskwiń w puszce
• 1 galaretka zielona
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka.
2. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką.
3. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i skleć po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
5. Szklankę mleka wlewamy do garnka i gotujemy, w drugiej szklance mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
6. Margarynę miksujemy, stopniowo dodajemy ostudzony budyń, masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
7. Następnie odlewamy zalewę z brzoskwiń, owoce kroimy w plasterki i układamy na wiśniowej masie.
8. Śmietanę ubijamy mikserem, wlewamy sok z Brzoskwiń oraz rozpuszczoną w małej ilość wody żelatynę.
9. Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy pokrojoną zieloną galaretką.
10. Ciasto chłodzimy dwie godziny.
11. Smacznego.