Fasolka szparagowa z kurkami
Uwielbiam fasolkę szparagową i kurki, nic zatem dziwnego, że wylądowały razem w prostej sałatce. Latem fasolkę szparagową gotuję w ilościach hurtowych, dlatego zawsze mam w lodówce mały jej zapasik. Dzięki temu szybko wyczarowałam dzisiejsze jedzonko. Polecam, połączenie jest pyszne!
Będziesz na targu nie zapomnij o fasolce szparagowe, bo to pełne błonnika bardzo zdrowe i sycące warzywko:)
Składniki:
500 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
około 250 g kurek
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 łyżka oleju lnianego – opcjonalnie
Przygotowanie:
kurki oczyścić z piasku i igiełek wg przepisu z bloga. Większe kurki pokroić na połówki lub ćwiartki
na patelni zeszklić na maśle pokrojoną cebulę, dodać przygotowane kurki i smażyć, aż puszczą sok, a następnie wyparuje cały z patelni
ugotowaną fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, dodać do kurek i krótko obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem z młynka, sokiem z cytryny i oberwanymi listkami tymianku
podawać skropioną olejem lnianym