Maślankowy torcik z czarną porzeczką bez pieczenia
Ulubione ciasta na lato to ciasta bez pieczenia. Błyskawiczne do przygotowania, nie ma potrzeby włączania piekarnika, trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość w oczekiwaniu na stężenie masy.
Moja propozycja na dziś to maślankowy torcik z czarną porzeczką, owocem niestety rzadko używanym do przygotowania ciast i deserów.
A szkoda, bo czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa o super właściwościach prozdrowotnym i właśnie w formie surowej zachowuje wszystkie walory budujące nasze zdrowie i odporność.
Składniki na spód:
150 g ciasteczek owsianych
50 g sucharków
100 g masła
Składniki na masę serowo-maślankową:
500 g sera dobrej jakości z wiaderka
320 ml maślanki
8 płatków żelatyny
sok z 1 pomarańczy – 60 ml
60 g cukru/ksylitolu
450-500 g czarnej porzeczki
Przygotowanie:
foremkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Rant od środka cienką warstwą wysmarować masłem
ciastka i sucharki rozdrobnić. Miksuję w kielichu blendera, następnie połączyć z rozpuszczonym masłem. Wysypać do foremki, równomiernie rozprowadzić i dobrze ucisnąć. Foremkę włożyć do lodówki na 30 minut
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
wycisnąć sok z 1 pomarańczy, podgrzać w rondelku. Dodać cukier, by się rozpuścił, następnie żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia
umyć czarną porzeczkę, oberwać z ogonków, osuszyć. Część owoców, mniej więcej 100 g zmiksować z częścią maślanki
wymieszać ser z maślanką i zmiksowanymi owocami. Na końcu cały czas miksując na niskich obrotach wlewać cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę
resztę czarnej porzeczki ułożyć na ciasteczkowym spodzie i wylać przygotowaną masę maślankowo-serową. Przemieszać owoce, by się równomiernie rozłożyły w cieście
torcik schładzać przynajmniej przez 4 godziny, ale najlepiej przez całą noc w lodówce