Filet w boczku z kurkami

Filet w boczku z kurkami

Filet w boczku z kurkami

Sezon na kurki się zaczął, za pewne każdy lubi tak smaczne grzybki, proponuję wykorzystać na danie obiadowe. Delikatne mięso z kurczaka, owinięte boczkiem, który sprawia, że potrawa jest soczysta w pysznym sosie z aromatycznymi kurkami.

Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 7 plastrów podłużnych boczku parzonego
• Cebula
• 20 dag grzybów kurek
• ½ śmietany 18 %
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• Sól
• Pieprz
• Przyprawa do kurczaka
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka, owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 25 minut w 180°C.
2. W tym czasie, co piecze się nam mięso, obieramy cebule, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone grzyby kurki.
3. Na koniec zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką pszenną 2 minuty gotujemy.
4. Sos przekładamy do naczynia i układamy upieczone mięso.
5. Danie gotowe
6. Smacznego

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.