Szynka w sosie chrzanowym
Co zrobić na obiad? Może mięso w sosie chrzanowym? Zapraszam po przepis 🙂
SKŁADNIKI:
1 kg szynki wieprzowej
3 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
kostka warzywna
chrzan
mąka
śmietana
sól, pieprz, cukier
JAK TO ZROBIĆ:
Szynkę myjemy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumy, zmniejszamy gaz. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz kostkę warzywną. Mięso gotujemy do miękkości ok. godziny.
Odlewamy płyn z mięsa, zaprawiamy chrzanem, mąką i odrobiną śmietany. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Mięso podajemy polane sosem chrzanowym z surówką np. z czerwonej kapusty.