Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekane ziemniaki z warzywami jako dodatek do mięsa lub danie obiadowe na piątkowy obiad.

Składniki:
• 1 mały kalafior
• 1 brokuł
• ½ kg ziemniaków
• 6 jajek
• Cebula
• ½ szk. śmietany 18 %
• 10 dag sera żółtego
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Warzywa brokuł oraz kalafior gotujemy w osolonej wodzie.
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cztery jajka gotujemy na twardo a cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
4. Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.
5. Następnie brokuł i ponownie ziemniaki.
6. Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.
7. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.
8. Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.
9. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180°C.
10. Zapiekanka gotowa.
11. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.