Ziemniaki z kotlecikami
Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Składniki:
• 14 szt. dużych ziemniaków
• Sól
• Przyprawa do ziemniaków
• 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• 1 Cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 całe jajko
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki śmietany 12 %
• 1 kulka mozzarelli
• 13 łyżek ketchupu
• Olej do smażenia
• 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy małe kuleczki w kształcie orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. W każdy otwór upieczonego ziemniaka wkładamy po plasterku sera mozzarelli.
4. Na serze układamy po dwie kuleczki mięsne i polewamy ketchupem.
5. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Zapiekamy chwilę do rozpuszczenia się sera.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.