Ziemniaki z kotlecikami

Ziemniaki z kotlecikami

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.

Składniki:
• 14 szt. dużych ziemniaków
• Sól
• Przyprawa do ziemniaków
• 30 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
• 1 Cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 całe jajko
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 3 łyżki bułki tartej
• 3 łyżki śmietany 12 %
• 1 kulka mozzarelli
• 13 łyżek ketchupu
• Olej do smażenia
• 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy w każdym ziemniaku robimy otwór, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Wsypujemy bulkę tartą, wlewamy śmietanę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Robimy małe kuleczki w kształcie orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. W każdy otwór upieczonego ziemniaka wkładamy po plasterku sera mozzarelli.
4. Na serze układamy po dwie kuleczki mięsne i polewamy ketchupem.
5. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
6. Zapiekamy chwilę do rozpuszczenia się sera.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.