Ciasteczka Kolakakor

Ciasteczka Kolakakor

Ciasteczka Kolakakor

Kolakakor to pyszne ciasteczka karmelowe, wypiekane tradycyjnie w Szwecji. Nie da się ukryć, że ich smak naprawdę wciąga, karmelowe, miodowe, jedyne w swoim rodzaju. Przygotowanie prostsze już być nie może, to jedna z tych propozycji, którą możecie przygotować nas poczekaniu. A jeśli jakieś ciasteczka zostaną nie zjedzone, to z powodzeniem można je przechowywać w puszce do 3 miesięcy.

Składniki:
200g miękkiego masła lub margaryny
100g brązowego cukru
50g cukru
300g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Wszystkie składniki dokładnie połączyć i wyrobić ciasto. Podzielić na 4 równe części, każdą zrolować na wałek o długości blaszki do pieczenia. Wyłożyć na papier do pieczenia i delikatnie spłaszczyć, posmarować mlekiem. Piec w temp. 175ºC przez 15min. Po upieczeniu ukośnie pokroić. Moje ciasteczka na blaszce się połączyły, nie wpływa to w ogóle na ich smak. Po upieczeniu są bardzo miękkie, po wystygnięciu nabierają odpowiedniej konsystencji, twarde i chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.