Królewska sałatka śledziowa
Prosta i smaczna sałatka śledziowa, idealna na święta i na co dzień. To sałatka z zielonym groszkiem i jajkiem na twardo. Uwielbiamy śledzie, także każdy nowy przepis do wypróbowania ze śledziem w roli głównej to dla mnie czysta przyjemność. Sałatka jest pyszna, polecam!
Składniki:
5 solonych filetów śledziowych (500 g)
1 mała puszka groszku
3 jajka
1 cebula
5 łyżek jogurtu greckiego
3yżeczki musztardy
1 płaska łyżeczka miodu
sól, pieprz z młynka
koperek
Przygotowanie:
śledzie wymocz w zimnej wodzie, zmieniając wodę przynajmniej dwukrotnie. Osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 2 cm kawałki
ugotuj jajka na twardo (8 minut licząc czas od zagotowania). Ostudź obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę
otwórz puszkę z groszkiem. Groszek dokładnie opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Osusz
cebulkę drobno poszatkuj i wygnieć z solą, by zmiękła
z jogurtu, musztardy i miodu przygotuj “majonezik”
wszystkie składniki wymieszaj razem. Przed podaniem schłodź w lodówce