Zupa Kisz Masz
Lubię takie zupki dwa dania w jednym na bazie kapusty kiszonej. Polecam.
10 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
• ½ kg ziemniaków
• ½ kg kapusty kiszonej
• 3 marchewki
• 1 cebula
• 2 papryki czerwone
• 200 g przecieru pomidorowego
• 2 łyżeczki maki pszennej
• Olej do smażenia
• Sól
• Papryka ostra
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy.
2. Mięso kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do ziemniaków.
3. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, poszatkowaną kapustę kiszoną oraz pokrojone w paseczki papryki. Mieszając prużymy 20 minut, następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i mięsem.
4. Do zupy dodajemy przecier, doprawiamy solą oraz papryką i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy.
5. Smacznego