Zakręcona Pizza
Pizza, jakiej nie jedliście lepsza od pizza hut.
6 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 3 szk. mąki pszennej typ 550
• 10 g drożdży suszonych
• 1 łyżeczka soli
• 2 szk. wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 cebula
• 15 dag pieczarek
• 15 dag szynki
• 1 papryka
• Sól
• Pieprz
• 8 plasterków sera żółtego
• 6 łyżek ketchupu pikantnego
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże sól, wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W tym czasie, co ciasto rośnie robimy farsz, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Doprawiamy pieprzem i solą.
3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy ketchupem, układamy plastry sera i nakładamy farsz.
4. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy częścią ukrojoną w górę i układamy w formie do pieczenia.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
4 komentarze