Fuczki – placki z kapusty kiszonej

Fuczki - placki z kapusty kiszonej

Fuczki – placki z kapusty kiszonej

Bardzo proste i pyszne placki z kapusty kiszonej pochodzące z kuchni bieszczadzkiej. Super smaczny obiad za tak zwany grosik.

Około 10 sztuk
350 gramów kapusty kiszonej
2 jajka M
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
2 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
pieprz
szczypta kminku
plaska łyżeczka majeranku
Olej do smażenia

Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać jajka z mlekiem i śmietaną, dodać, mąkę przyprawy wymieszać.

Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną kapustę kiszoną i ponownie wszystko wymieszać.
Fuczki smażymy tak samo jak placki ziemniaczane.
Nakładamy porcjami ciasto na mocno rozgrzany tłuszcz formując placek o grubości około 1 cm. Następnie zmniejszamy ogień ale też nie zbyt mocno aby placki się smażyły a nie gotowały.
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego 🙂

Zostaw Odpowiedź

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.