Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach
Pyszne i proste
Chaczapuri, to gruziński przysmak, który często gości na naszym stole. Chaczapuri to pochodzi z regionu Adżarii, leżącego w zachodniej Gruzji, nad Morzem Czarnym. Podobno klasyczne powinno swoim kształtem przypominać łódkę z żółtkiem symbolizującym słońce. Moje ma oryginalne ciasto i kształt ale farsz już niekoniecznie 😉 Ostatnio robię różne wersje, łódeczki nieco mniejsze, a farsze zróżnicowane i ten pomysł sprawdza się lepiej 😉 Rodzinka chętniej wcina jak ma zamiast jednej dużej, dwie mniejsze. Zimą to dobry pomysł na obiad, fajnie rozgrzewa, jest kolorowe i nietrudne do wykonania. Polecam, zawsze to jakaś odmiana na stole, a nie musisz się przecież zawsze trzymać wersji oficjalnej.. można puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej 😉