Zapiekanka Poezja smaków

Zapiekanka Poezja smaków

Zapiekanka Poezja smaków

Polecam pyszną zapiekankę z kotletami mielonymi z dodatkiem kolorowych warzywa i makaronu w smacznym sosie.

Składniki na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 1 łyżka przyprawy gyros
• Sól
• 2 łyżki bułki tartej oraz do panierki
• 2 łyżki śmietany 12 %
• Olej do smażenia

Składnik pozostałe:
• 1 cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 brokuł
• 4 ogórki kiszone
• 1 opakowanie makaronu świderki
• 4 łyżki majonezu
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, sól, bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki z mięsa. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w małe różyczki brokuł i w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy solą, miesząc smażymy aż warzywa zmiękną.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. W makaron utykamy kotlety.
4. Następnie wykładamy warzywa, polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem) i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
5. Zapiekamy 20 minut w 180 °C.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.