Schab z nutką chińską
Łatwy prosty a zarazem smaczny sposób na danie dla ludzi zapracowanych. Mięso ze schabu z warzywami w sosie, można podać z ryżem lub makaronem.
5 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki na marynatę:
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżeczka czosnku
• ½ łyżeczki imbiru
• sól
Składniki dodatkowe:
• ½ kg schabu
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• Cebula
• 1 opakowanie fix do potraw chińskich
• Olej do smażenia
• Mąka pszenna do panierki
• Szczypta Chili
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy na podłużne paski.
2. Do mięsa dodajemy wszystkie składniki na marynatę, mieszamy i odstawiamy, na co najmniej godzinę.
3. Po tym czasie każdy kawałek mięsa panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
4. Na drugiej patelni szklimy na rozgrzanym oleju cebulę obraną, drobno pokrojoną.
5. Papryki myjemy, obieramy z nasion, kroimy w długie paski i dodajemy do cebuli. Podlewamy jedną szklanką wody, dodajemy mięso i dziesięć minut gotujemy.
6. Fix rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i łączymy z mięsem i warzywami, doprawiamy chili. Dwie minutki gotujemy.
7. Danie gotowe.
8. Smacznego.