Ciasto Jakuba

Ciasto Jakuba

Ciasto Jakuba

Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (nie wiem skąd ta nazwa) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.

Składniki (na blaszkę 24x39cm):

Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
250g margaryny
1 szklanka śmietany 12%
6 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe

Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego każdy na 0,5l mleka
3 szklanki mleka
250g masła lub margaryny

Dodatkowe:
słoik wiśni z kompotu
cukier puder
wiśnie kandyzowane

Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić, można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło. Ciasto włożyć do miski i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, a na sam koniec kisiel. Masę wyłożyć na spód ciasta. Rozwałkować kolejny prostokąt i nałożyć na pianę z białek. Piec w ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty. Budyń ugotować na 3 szklankach mleka, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, dokładnie połączyć. Tak przygotowaną masę podzielić na pół, jedną część nałożyć na pierwszy blat, na to kolejny i reszta kremu, całość przykryć ostatnim blatem. Ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami kandyzowanymi.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.