Mielone pod pierzynką z młodej kapusty
Kotlety mielone przykryte wiosenną pierzynką z nowalijek, czyli młodej kapusty. Kotlety są bardzo smaczne a co najważniejsze bez smażenia.
7 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 mała kapusta młoda
• 1 marchew
• 2 serki topione
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Olej do smażenia
• Sól
• pieprz
• 2 łyżki śmietany 12%
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże kotlety, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180°C.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę i obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy do chwili miękkości warzyw, następnie dodajemy serki, chwilkę jeszcze smażymy około 5 minut.
3. Warzywa wykładamy na kotlety mielone.
4. Gotowe.
5. Smacznego.