Kapuśniak Flaminga

Kapuśniak Flaminga

Kapuśniak Flaminga

Na taką zupkę pewnie każdy się skusi, smaczna pożywna na bazie młodej kapusty z dodatkiem kuleczek mięsnych, bez potrzeby robienia drugiego dania.

10 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na kuleczki mięsne:
• ½ kg mięsa mielonego
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12 %
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka majeranku
• Olej do smażenia

Składniki pozostałe:
• ½ kg ziemniaków
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 1 młoda kapusta
• 1 papryka czerwona
• 200 g przecieru pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• Szczypta chili
• Sól
• Pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kotlety wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w małą kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie.
3. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną, pokrojoną w słupki marchew oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Warzywa łączymy z ziemniakami, dodajemy przecier pomidorowe, ewentualnie podlewamy woda jak jest za mało i doprawiamy chili.
5. Pod koniec gotowania zupę zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody i łączymy z kotletami. Chwilę gotujemy.
6. Zupa gotowa.
7. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.