Tortilla ala pizzerki
Każdy z nas lubi tortille, dlatego proponuję trochę inną niż zwykłe zwijane z pysznym farszem warzywnym z dodatkiem mięsa w aromatycznej przyprawie.
10 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
2 opakowania tortilli
1 pojedynczy filet z kurczaka
Olej do smażenia
2 ogórki kiszone
1 pomidor
10 plastrów sera topionego
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
1 cebula czerwona
7 łyżek ketchupu pikantnego
2 łyżki majonezu
10 dag sera żółtego
Sól
1 łyżka przyprawy Gyros
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą Gyros oraz solą. Dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Pomidora, obraną cebulę oraz ogórka kroimy w plasterki a paprykę w paseczki.
Dwie łyżki ketchupu mieszamy z dwiema łyżkami majonezu.
Placki tortilli rozkładamy, na każdym placku układamy plasterek sera topionego.
Smarujemy sosem i układamy mięso oraz warzywa.
Zawijamy tortille robiąc trójkąty złączając na środku. Odwracamy tak żeby łączenie było pod spodem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy placek smarujemy cienko ketchupem i posypujemy żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°
Gotowe
Smacznego