Rolada biszkoptowa z truskawkami
Delikatne, biszkoptowe ciasto, z lekką, puszystą, truskawkową pianką, pełne soczystych, dojrzałych truskawek.
Istna rozkosz dla podniebienia:)
Idealne na letni podwieczorek.
Składniki:
biszkopt
3 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
150g serka waniliowego
200ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru pudru
0.4 szklanki wrzątku
300-400g truskawek
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąki, sól i proszek.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170C ok. 15 minut.
Od razu po upieczeniu przełożyć biszkopt na czystą ściereczkę.
Zdjąć papier i zwinąć roladę wraz ze ściereczką.
Tak zwiniętą roladę wystudzić.
Zrobić krem.
Galaretkę rozpuścić w 0.4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem.
Do ubitej śmietany dodać serek i przestudzoną gaklaretkę.
Delikatnie wymieszać.
Przestudzoną roladę, rozłożyć, posmarować przygotowanym kremem.
Truskawki pokroić w ćwiartki, posypać nimi warstwę kremu.
Roladę delikatnie zwinąć.
Owinąć gotową roladę folią spożywczą.
Schować ją kilka godzin do lodówki by masa stężała.
Gotową roladę można udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.