Muffinkowe mielone
Pyszne kotlety które nie tylko możemy upiec w piekarniku, tak przygotowane mięsne kulki nadziewane serem mozzarellą, owinięte aromatycznym boczkiem możemy upiec na Grillu.
10 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• sól
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12 %
• 20 pasków boczku parzonego
• 1 kulka mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą gyros, solą, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
2. W foremkach do muf fin układamy po dwa paski boczku tak żeby końce zwisały do zawinięcia.
3. Następnie układamy trochę mięsna, następnie plasterek mozzarelli i przykrywamy mięsem.
4. Zwisającymi paskami boczku przykrywamy mięso.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
6. Kotlety gotowe, podajemy z ulubionym sosem.
7. Smacznego.
1 Komentarz