Udka z kurczaka z Tagliatelle
Potrawka z delikatnego mięsa z udek w bardzo aromatycznym sosie, podana z Tagliatelle.
Czas przygotowania 30 minut
5 porcji
Składniki na marynatę mięsa:
• 5 udek z kurczaka
• 6 łyżek sosu sojowego jasnego
• Pieprz
• Sól
• Szczypta chili
• 1 ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Składniki pozostałe:
• 1 opakowanie Taglitelle
• 5 dag grzybów MUN
• 2 marchewki
• ½ pęczka zielonej cebuli
• Kawałek korzenia imbiru
• 3 ząbki czosnku
• 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżkę oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu ryżowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, zdejmujemy skórę, wyjmujemy kość i kroimy na małe kawałki. Następnie mięso solimy, doprawiamy pieprzem oraz chili, wlewamy sos sojowy jasny, wsypujemy skrobie ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
2. Imbir, czosnek obieramy, drobno kroimy, szczypiorek szatkujemy, marchewki obieramy i kroimy w pół plasterki.
3. Na rozgrzana oliwę wrzucamy czosnek, imbir, szczypiorek oraz marchew, smażymy 5 minut i dodajemy mięso. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w paseczki grzyby Mun.
4. Podlewamy 1 szklanką wody z mieszaną z sosem sojowym ciemnym. Dusimy przez 20 minut.
5. Pod koniec zagęszczamy skrobią ziemniaczaną rozrobioną w połowie szklanki wody z dodatkiem miodu i octu ryżowego. Dwie minut gotujemy.
6. Gotowe, podajemy z ugotowanym Tagliatelle.
7. Smacznego.