Polędwiczki z warzywami

Polędwiczki z warzywami

Polędwiczki z warzywami

Sycący i rozgrzewający posiłek dla każdego, mięciutkie, delikatne, soczyste mięso z dodatkiem warzyw. Podany z makaronem.

8 porcji
50 minut czas przygotowania

Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 1 cebula
• 2 żabki czosnku
• 1 papryczka chili
• 2 marchewki
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej
• Kawałek korzenia Imbiru
• Olej do smażenia
• Sól
• 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
• ½ łyżeczki tabasco
• 1 łyżeczka octu ryżowego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz solimy. Smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
3. Papryczkę chili obieramy z nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw.
4. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy.
5. Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw.
6. Na koniec warzywa łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.
7. Danie gotowe, podajemy z makaronem,
8. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.