Papryka konserwowa
Papryka konserwowa na occie, inaczej też papryka marynowana to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę, zaraz po ogórkach kiszonych. Marynowana papryka czerwona jest bardzo łatwa w przygotowaniu i stanowi siewny dodatek do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek czy przekąsek.
Jak zrobić paprykę konserwową?
Przepis na paprykę marynowaną w occie jest naprawdę bardzo łatwy, a samo przygotowanie papryki marynowanej wcale nie jest pracochłonne. Wystarczy pokroić paprykę, przygotować zalewę i pozostałe składniki i umieścić wszystko w słoikach. Następnie zapasteryzować przez 2 minut i pyszna papryka marynowana gotowa.
Tak przygotowaną paprykę konserwową bardzo często wykorzystuję jako dodatek do obiadu, na kanapkę, do sałatek, zapiekanek obiadowych a czasem nawet kładę ją na talerzu i jemy ja jako przekąskę, szczególnie podczas rodzinnych spotkań czy imprez domowych.