Jogurtowy deser z musem truskawkowym
Panujące upały nie nastrajają do pieczenia, największe wzięcie mają teraz lody i szybkie desery.
Moja propozycja to jogurtowy deser z musem truskawkowym.
Zaspokoi ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zapewni dzienną dawkę truskawek, pełnych witamin i mikroelementów.
Jogurt spulchniłam dodatkiem bitej śmietany. Polecam, deserek jest pyszny!
Składniki na 2 porcje:
150 g jogurtu greckiego
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru?ksylitolu
500-750 g truskawek
Przygotowanie:
truskawki odszypułkować i zblendować
bitą śmietanę ubić na sztywno
jogurt wymieszać z bitą śmietaną i cukrem, następnie wyłożyć na dno pucharków
na warstwę jogurtową wylać mus truskawkowy
wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godz. Podawać mocno schłodzony
Uwagi: mus truskawkowy można zagęścić dodatkiem żelatyny. W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić 2-3 łyżeczki żelatyny, następnie połączyć z musem truskawkowym.