Semifreddo truskawkowe

Semifreddo truskawkowe

Semifreddo truskawkowe

Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i ubitych na kogel-mogel jaj podawany w zamrożonym stanie.
Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów i mieszania podczas zamrażania.
Myślę, że na taki upalny dzień jak dzisiaj to doskonały wybór. Semifreddo przygotujesz szybko i nie musisz czekać całej nocy na zamrożenie. Wystarczy kilka godzin, by delektować się smakiem włoskiego deseru. Taki “na wpół zamrożony” smakuje najlepiej.
Semifreddo podajemy pokrojone w plastry.
Odmian tego deseru jest bardzo wiele, podaję wersję stąd.

Składniki:
1 śmietana kremówka 250 ml
2 żółtka
1 jajko
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
300 g truskawek

Przygotowanie:
naczynie żaroodporne lub keksówkę wyłożyć folią spożywczą
jajko, 2 żółtka i cukier ubić na parze, aż masa będzie puszysta, jasna i gęsta. Zdjąć miskę z garnka z gotującą się wodą i ubijać dalej, aż masa ostygnie
truskawki zblendować na mus
kremówkę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy jajecznej razem z truskawkami, następnie dokładnie wymieszać
masę wylać do przygotowanego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin
podawać pokrojone w plastry. Przepyszne jest z dodatkiem pokruszonej bezy i sosem truskawkowym

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.