Zupa koperkowa z ziemniakami i kalarepką
Najbardziej aromatyczna i jedna z najprostszych zup na lato – koperkowa. Na tradycyjną koperkową z lanymi kluseczkami zapraszam tutaj. Dzisiaj koperkowa z dodatkiem młodych ziemniaczków i kalarepki. I jedna i druga wersja ma swoich zwolenników.
Zupę możesz przygotować na wywarze mięsnym, osobiście latem preferuję zupy na bulionach warzywnych.
Składniki:
2-3 ziemniaki
2 marchewki
1 kalarepka
1 duży pęczek koperku
2-3 garstki makaronu szpecle
1 łyżka masła klarowanego
1 czubata łyżeczka mąki
bulion warzywny 1,2 l
sól, pieprz
kilka łyżek śmietany 18%
Przygotowanie:
warzywa obrać, pokroić w kostkę. Koperek posiekać
w garnku, w którym gotujesz zupę rozgrzej część masła i wrzuć przygotowane warzywa i podsmażaj, aż zapachną
wlej bulion, dodaj sól, pieprz i dorzuć makaron. Gotuj około 15 minut
na małej patelence rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj do lekkiego zrumienienia. Zasmażkę i posiekany koperek dodaj do zupy, gotuj następne kilka minut
przed podaniem wymieszaj z zahartowaną śmietaną
SMACZNEGO !