Ogórki z Chili
Każdy się zajada więc dzielę się przepisem. Ich smak zawdzięczamy jednemu tajnemu składnikowi. Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Ogórki z Chili dodaję na zakąskę jako dodatek do mięsa lub na kanapki.
19 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania
Składniki:
· 10 kg ogórków
· 4 łyżki Chili
· 6 łyżek soli
· 5 główek czosnku
· 32 łyżek oleju
Składniki na zalewę:
· 2 kg cukru
· 8 szklanek octu 10 %
Sposób wykonania:
1. Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy wzdłuż na sześć części, tworząc trójkąty.
2. Ogórki przekładamy do miski, wsypujemy sól i odstawiamy na 2 godzinki po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
3. Czosnek obieramy, drobno kroimy.
4. Czosnek, Chili, oraz olej dodajemy do ogórków i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Przygotowujemy zalewę, cukier z octem gotujemy i studzimy.
6. Układamy ogórki do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy mocno słoiki.
7. Słoiki pasteryzować 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 °C.
8. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
9. Gotowe, smacznego.