Sałatka z ogórkiem i papryką

Sałatka z ogórkiem i papryką

Sałatka z ogórkiem i papryką

Prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka z ogórkami oraz papryką, idealna, jako dodatek do mięsa w aromatycznej przyprawie.

25 słoików litrowych
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 10 kg ogórków
• 2 kg papryki czerwonej

Składniki na zalewę:
• 3 szk. cukru
• 20 szk. wody
• 4 szk. octu 10%
• 6 łyżek soli
• 1 opakowanie kurkumy

Składnik do każdego słoika:
• 1 ząbek czosnku
• 2 plastry cebuli
• ½ łyżeczki gorczycy
• 3 ziarna pieprzu
• 3 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne plastry.
2. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w podłużne paski.
2. Czosnek obieramy, cebulę obieramy, kroimy w krążki i układamy na dnie słoika.
3.Następnie układamy w słoikach ogórki oraz paprykę..
4. Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach, dodajemy pieprz, gorczyce oraz ziele angielskie i szczelnie zamykamy słoiki.
8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.
9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
10. Gotowe, smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.