Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

Sezon w pełni, trzeba korzystać, więc najwyższy czas na doskonałą przekąskę z cukinii. Tak przygotowana przekąska jest bardzo smaczna, faszerowana kurczakiem i warzywami z aromatyczna przyprawą curry. Pełna witamin, chrupiąca, zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienia.

8 porcje
40 minut czas przygotowania.

Składniki:
• 4 cukinie
• 1 pojedynczy filet z kurczaka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryka czerwona
• 3 ogórki konserwowe
• 15 dag sera żółtego
• Olej do smażenia
• Sól
• 1 łyżka przyprawy curry

Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka, robiąc podłużny otwór. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w drobną kostkę.
3. Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
4. Do cebuli dodajemy mięso, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.
5. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, drobno kroimy i przekładamy do mięsa.
6. Ogórki również drobno kroimy i łączymy z mięsem.
7. Gdy farsz mięsno warzywny jest już dobry, łączymy z startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
8. Następnie nakładamy w każdy otwór cukinii i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
9. Danie gotowe.
10. Smacznego.

Zobacz inne przepisy na faszerowaną cukinię:
Cukinia Faszerowana Pieczarkami, Boczkiem I Ziemniakami
Cukinia Faszerowana Kurczakiem I Kuskusem Zapiekana Z Serami
Cukinia Faszerowana Kurczakiem I Pieczarkami

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.