Zrazy z cebulką
Uwielbiam zrazy, nie tylko wołowe, z wieprzowiny również są pyszne. Smak tych zrazów wieprzowych, zostanie z Tobą na długo. Nie da się o nich łatwo zapomnieć. Przekonaj się i zrób.
9 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 6 cebul
• 10 dag boczku wędzonego w plastrach
• 5 łyżeczek musztardy
• 4 ogórki kiszone
• Mąką pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• 2 łyżeczki papryki słodkiej
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, kroję w plastry i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Każdy kawałek mięsa smaruję musztardą, układam po pasku boczku, słupek ogórka kiszonego oraz cząstkę cebuli.
3. Mięso zwijamy w roladki, panieruję w mące pszennej i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju. Kiedy mięsa się zarumieni, podlewam szklanką wody i gotuję do miękkości. Następnie roladki przekładam do naczynia.
4. Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni.
5. Do cebuli dodaję sos ze smażenia roladek, doprawiam papryką oraz solą i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Dwie minutki gotuję i sos z cebulą łączę z mięsem.
6. Danie gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na zrazy:
Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami
Zrazy od Szwejka
Zrazy z kaczej piersi
Zrazy z mozzarellą w młodej kapuście
Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, kuchnia na wyjazdy do słoika