Zupa z fasolką
Aromatyczna, rozgrzewająca zupka z fasolką białą z dodatkiem różnych warzyw to doskonała propozycja na zimne, ponure dni jesienne.
4 porcje
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 duża papryka czerwona
• 400 g pomidorów krojonych w puszce
• 250 g fasoli białej w puszce
• 1 łyżka przecieru pomidorowego
• 1 kostka warzywna
• 1 szk. wody
• ½ łyżeczki cukru
• 2 łyżeczki majeranku
• 1 łyżeczka suszonego Cząbru
• 1 łyżeczka soli
• ¾ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie w garnku.
2. Paprykę, myję osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i dodaję do cebuli.
3. Następnie wlewam pomidory z puszki, dodaję przecier pomidorowy, kostkę warzywną i podlewam wodą.
4. Gotuję piętnaście minut i doprawiam cukrem, majerankiem, wsypuję cząber, sól oraz pieprz.
5. Na koniec wlewam fasolę odlaną z zalewy i jeszcze dziesięć minut gotuję
6. Gotowe.
7. Smacznego.