CIASTO KOSTKA CAPPUCCINO

CIASTO KOSTKA CAPPUCCINO

CIASTO KOSTKA CAPPUCCINO

To ciasto jest jednym z moich ulubionych i zrobiłam je na pocieszenie. Na chwilę znikam. Musze iść na badania do szpitala. Myślę, że nie potrwa to długo i na koniec tygodnia będę już z Wami. Do zobaczenia niebawem :).

SKŁADNIKI
biszkopt kakaowy (przepis znajdziecie tutaj)

Na masę cappuccino:
25 dag serka mascarpone;
500 ml śmietanki 36%;
3 łyżki cukru pudru;
2 łyżki żelatyny;
6 łyżek cappuccino waniliowej.

Oprócz tego:
paczka biszkoptów;
mocny napar z kawy + alkohol;
do ozdoby płatki czekoladowe.

WYKONANIE
Pieczemy biszkopt, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować mocny napar z kawy z dodatkiem alkoholu. Posłuży on do nasączenia biszkoptu i biszkoptów.
Serek mascarpone miksujemy z cappuccino (suchy proszek). Żelatynę rozpuszczamy w 0,25 szklanki gorącej wody i zostawiamy, aby przestygła. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do serka dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszając. Na końcu dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Teraz zostało tylko przełożyć ciasto. Na nasączony biszkopt nakładamy połowę masy cappuccino. Na nią układamy nasączone biszkopciki. Na ciastka wędruje druga połowa kremu. Wierzch posypujemy płatkami czekolady. Ciasto schładzamy w lodówce. Gotowe, życzę smacznego!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.