Cygański Bigos
Bardzo szybki sposób na przygotowanie aromatycznego bigosu w takim wydaniu jeszcze nie próbowaliście. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie tego pysznego dania, ja proponuję bigos w sosie cygańskim. Aromatyczne dodatki podkreślają jego wyjątkowy smak i sprawiają, że na jednej porcji nie skończysz.
10 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1kg kapusty kiszonej
• 1 kg pieczarek
• 1 kg kiełbasy cienkiej
• 4 cebule
• Olej do smażenia
• 800 ml sosu cygańskiego w słoiczku
• Sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kiszoną przekładam na durszlak i płuczę wodą. Następnie kroję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut.
2. Pieczarki myję, kroję w plasterki, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem i solą. Łączę z kapustą.
3. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Przekładam do kapusty.
4. Kiełbasę kroję w pół plasterki, przesmażam na rozgrzanym oleju i również przekładam do kapusty.
5. Dodaję sos cygański i gotuję do chwili zagotowania.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na bigos:
Bigos wigilijny – przepis na pyszną świąteczną potrawę
Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej – prosty przepis
Domowy bigos
Bigos
Bigos z cukinii z pieczarkami