Polędwiczki w sosie cebulowym
Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przyrządzone polędwiczki są idealne na każdą okazje. Przyrządzam je bardzo często, ponieważ zawsze smakują wyśmienicie. Moja rodzina pokochała ten smak od pierwszego kęsa. Posmakuj i przekonaj się Sam.
30 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki na sos:
• 3 duże cebule
• 3 ząbki czosnku
• 20 g oleju do smażenia
• 300 g wody
• 1 kostka rosołowa
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżka mąki
• 80 g śmietany kwaśnej 18%
Pozostałe składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w plastry i delikatnie rozbijam, Doprawiam pieprzem oraz solą i smażę z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, wsypuję majeranek, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Gotuję około dziesięciu minut i zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną. Dwie minutki gotuję.
3. Mięso układam w naczyniu i polewam sosem.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.
Zobacz inne przepisy na polędwiczki:
Polędwiczki wieprzowe z masełkiem czosnkowo-chrzanowym
Polędwiczki z porem
Polędwiczki z suszoną śliwką
Polędwiczki Pawie oczka
Polędwiczki z indyka z pieczarkami i soczewicą