Gulasz po węgiersku
Mięso wieprzowe z dodatkiem warzyw oraz grzybów w aromatycznym sosie, podane z młodymi ziemniakami. Takie danie jest idealne na niedzielny obiad. Również tak przygotowany gulasz można podać jak farsz do placka ziemniaczanego.
8 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg szynki wieprzowej
• 150 g boczku surowego
• 1 cebula
• 2 marchewki
• 2 czerwone papryki
• 30 g masła
• 250 g pieczarek
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• 2 łyżeczki papryki słodkiej
• Szczypta Chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w kostkę, smażę na rozgrzanym oleju, doprawiam solą oraz papryką słodką. Podlewam jedną szk. wody i gotuję około 40 minut.
2. Na drugiej patelni smażę boczek pokrojony w kostkę. Jak boczek się wytopi dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule.
3. Marchewki obieram, kroję w krążki, dodaję do cebuli. Smażę około 10 minut i dodaję obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki.
4. Następnie podlewam jedną szklanką wody, dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, sos sojowy, wsypuję chili, gotuję około 5 minut. Sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.
5. Usmażone mięso przekładam do warzywnego sosu.
6. Na drugiej patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojone plasterki pieczarki, smażę około 10 minut, doprawiam pieprzem oraz solą. Usmażone grzyby dodaję do mięsa.
7. Gulasz gotowy, podaję z ziemniaki i surówką
8. Smacznego.
Zobacz inne super przepisy na gulasz po węgiersku:
Gulasz Po Węgiersku – Pyszny Gulasz Wieprzowy Z Papryką
Gulasz Po Węgiersku
Przepis Na Gulasz Po Węgiersku + FILM