Pasztet drobiowy
Pasztet z mięsa drobiowego z dodatkiem wątróbki, którym obłożysz kanapki.
20 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1kg mięsa ugotowanego kurczaka w rosole
• 250 g wątroby drobiowej ugotowanej
• 1 cebula
• 1 kajzerka
• 1 jajko
• 1 szklanka bulionu rosołowego
• 2 ząbki czosnku
• Warzywa z rosołu( marchew, pietruszka)
• 1 łyżka majeranku
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Bułkę moczę w rosole.
2. Mięso oddzielam od kości i skóry, mielę maszynką do mielenia mięsa. Następnie mielę wątrobę drobiową, warzywa, odciśniętą z rosołu bułkę, cebulkę oraz czosnek.
3. Do masy wbijam jajko, dodaję wszystkie przyprawy, dokładnie mieszam i przekładam do aluminiowej formy.
4. Pasztet piekę w rozgrzanym piekarniku 60 minut w 180°C.
5. Pasztet studzę, gotowe.
6. Smacznego.