Pieczone ziemniaki z pieczarkami
Nieustanie szukamy nowych pomysłów na obiad, w tym daniu proponuje pieczone ziemniaki z farszem idealne na piątkowy obiad lub jako dodatek do mięsa.
30 minut czas przygotowania
12 porcji
Składniki:
• 1 kg ziemniaków
• 20 dag pieczarek
• 100 g boczku wędzonego
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła
• 10 dag sera żółtego
• 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, myję, wycinam otwór w każdym ziemniaku. Doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym maśle. Do warzyw dodaję drobno pokrojony boczek oraz drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Po usmażeniu farsz studzę, łączę z żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
3. Farszem napełniam każdy otwór w upieczonych ziemniakach.
4. Ziemniaki umieszczam ponownie w piekarniku na 10 minut.
5. Gotowe, smacznego.