Karnawałowe Muszelki

Karnawałowe Muszelki

Karnawałowe Muszelki

Chcesz zaskoczyć Gości, szukasz czegoś specjalnego mam dla Ciebie coś pysznego. Zapiekane ciasto francuskie, faszerowane smacznym farszem.

12 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 120 g sera żółtego
• 1 ogórek wężowy
• 3 jajka ugotowane na twardo
• 3 łyżki majonezu
• Sól
• Pieprz
• Kilka listków Rukolii
• 1 całe jajko
• Sezam do posypki

Sposób przygotowania:
1. Ser żółty, rzodkiewkę, obranego ogórka bez nasienia, obrane ugotowane jajka, wszystko ścieram na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaję majonez, wsypuję sól oraz pieprz i mieszam dokładnie.
2. Ciasto francuskie rozkładam, za pomocą foremki wycinam kółka.
3. Jeden brzeg każdego kółka składam, na drugiej połowie kółka ostrym nożem nacinam paski, tworząc kształt muszelki.
4. Muszelki układam razem z papierem od ciasta na blaszce, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuje sezamem i piekę w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu studzę, rozcinam każdą muszelkę na połowę i nakładam do środka po dwa listki Ruklii i po łyżce wcześniej przygotowanego farszu.
6. Przekąska gotowa.
7. Smacznego.

1 Komentarz

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.