Schab z warzywami i pieczarkami
Uwielbiam schab, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzanie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będzie orientalnie, pikantnie i troszkę słodko to smaki, które świetnie łączą się z wieprzowiną. Danie takie może również zagościć na świątecznym stole.
40 minut czas przygotowania
7 porcji
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka Chili
• ½ kg pieczarek
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka mąki pszennej + do panierki
• 1 szk. Wody
• Olej do smażenia
• Sól
• Papryka słodka
• pieprz
• Szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w plastry, doprawiam solą oraz papryką słodką, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju do miękkości.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju, na drugiej większej patelni. Do warzyw dodaję obraną z nasion paprykę chili oraz pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojone w paseczki papryki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypuję chili, podlewam wodą i gotuję około 10 minut.
4. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody, dwie minuty gotuję.
5. Sos łączę z mięsem, podaję z ziemniakami.
6. Smacznego.