Pieczone udka z gruszkami
Szukasz sprawdzonego przepisu z wykorzystaniem udek kurczaka, dobrze trafiłeś. Pieczone udka kurczaka z gruszkami i morelami z bazylią, która podkreśla smak potrawy, przygotujesz bardzo szybko. Danie jest bardzo smaczne, polecam.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 6 udek kurczaka
• 3 ząbki czosnku
• 1 czerwona cebula
• 2 gruszki
• 180 g moreli suszonych
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżka bazylii
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Udka myję, przecinam na połowę, przekładam do miski, wsypuję obie papryki, sól, bazylię, dodaję obrany, przeciśnięty przez praskie czosnek, wszystko dokładnie mieszam i marynuje mięso około 1 godziny. Następnie układam w naczyniu żaroodpornym.
2. Cebulę obieram, kroję w piórka, gruszki myję, usuwam nasiona, kroję w cząstki. Cebulę, gruszki, morele układam między udkami.
3. Mięso piekę pod przykryciem 45 minut w rozgrzanym piekarniku 180°C.
4. Udka gotowe, podaję z ziemniakami i surówką.
5. Smacznego.