Zupa z kurczakiem i zacierkami
Takiej zupki jeszcze nie jedłeś/ aś, jak raz posmakujesz, będziesz prosił o dokładkę.
Zupa przygotowana na bazie warzyw z dodatkiem mięsa z kurczaka. Zupa taka może stanowić danie jednogarnkowe, które zastąpi nam również drugie danie.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 4 gałązki pietruszki same liście
• 4 gałązki koperku same liście
• 230 g marchewki
• 230 g selera korzeń
• 80 g cebuli
• 30 g masła
• 1100 g wody
• 1 łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki pieprzu
• 1 kostka bulionu warzywnego
• 110 g zacierek
• 400 g fileta kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Marchew, selera obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram drobno kroję.
2. Cebulę w garnku smażę na rozgrzanym maśle, dodaję marchew oraz selera. Smażę 10 minut i podlewam wodą, wsypuję sól, pieprz, zacierki, wrzucam kostkę warzywną.
3. Mięso kroję w kostkę, przekładam do zupy, gotuję około 30 minut. Natkę pietruszki oraz koperku drobno siekam, dodaję na koniec gotowania.
4. Zupa gotowa.
5. Smacznego